сряда, септември 27, 2023

Чудесна новина за феновете на Юлиан Вергов: „Откраднат живот“ отива на кино (Видео)

В "Пепел върху слънцето" знаковият актьор отново е секси лекар, измъчван от чувство за вина

Последно

Късметче на деня за 27 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 септември 2023 година Работи за щастието си сега, а...

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ...

Докато локдауните в Европа започват да валят един след друг, в България кината още са отворени за малцината ентусиасти – с маски, дистанция и до 30% запълняемост, но то пък и кой толкова ще се престраши да ходи на кино? Жалко за дебютантите зад новия български игрален филм „Пепел върху слънцето“ – братя Калинови, уж избрали доходоносна ниша, чиято продукция бе двукратно покосена от пандемията, пише segabg.com. Премиерата първо щеше да бъде през март, но се отложи заради карантината, впоследствие филмът бе показан на фестивалите „Златна роза“ и „София филм фест“ във все още безметежното начало на есента, а сега трябва да тръгне в разпространение по кината. Какъвто и да беше – ясно е, че на приходи не може да разчита.

А в нормална ситуация навярно такива щеше да има. Ориентиран към масовата публика, не към фестивалните журита (това обикновено е сигнал за пълен непрофесионализъм и липса на вкус, но не задължително), филмът се цели пряко в многобройните фенове на сериала „Откраднат живот“, претърпял вече 10 сезона и ангажирал някои от най-талантливите актьори и режисьори на местна почва. Подобно на тв поредицата, и той слага камерата в болнична среда и проследява съдбата на доктор, които се бори с вътрешните си демони, докато го обвиняват във фатална лекарска грешка.

Отново заедно: Любимците на народа от „Той и тя“ Юлиан Вергов и Стефания Колева се събраха

Познайте кой е в ролята на секси медика? Юлиан Вергов, някогашна „мечка“ от театралната сцена, който преди година и половина се отказа от участие в „Откраднат живот“ – явно не за да съблече лекарската престилка завинаги. Партньорката му във филма Силвия Петкова също изпълни роля в сериала, макар и второстепенна.

Юлиан Вергов

Остава загадка защо режисьорът Богомил Калинов и братята му (продуценти и съсценаристи) Александър и Калин Калинови са избрали това безумно заглавие, екранизирайки книгата на проф. д-р Златимир Коларов „Illusio Magna“. То напомня за друг слаб български филм по действителни личности и събития – „Останалото е пепел“, който успя да се промъкне в кината точно преди карантината през март само за да бъде милостиво забравен веднага.

Коларов написал романа си, опирайки се на (уж) истински случай от лекарския живот през 70-те години. Филмът е дългогодишна семейна мечта за Калинови – тяхната майка, която също е лекар, но завършила и режисура през 90-те, искала да направи късометражен филм от историята. Дори им завещала сценарий, напечатан на пишеща машина.

Евгени Будинов влезе по спешност в болница заради д-р Петмезов от „Откраднат живот“

Десетилетия по-късно, след три неуспешни кандидатствания проектът на братята печели субсидия от НФЦ и те се захващат с мистерията в бели престилки точно по времето, когато лекарската професия е всеки ден на екрана и в новините – за добро или за зло. Филмът не блести с кинематографична виртуозност, нито с оригиналност в темите и персонажите, но на фона на редица други измъчени опити (особено дебюти!), видени на „Златна роза“ и СФФ тази година, е прилично зрителско кино, като особено в средната част темпото е добре уцелено.

Да, мелодрамата е в повече и много прилича на „Откраднат живот“ в мизансцените и кадровката, но пък актьорският състав се справя добре със задачите си. Ветеранът Павел Поппандов, Стефан Денолюбов и Ирини Жамбонас правят чудесни роли във втория план, а дори появата на Ники Илиев не дразни.
Филмът няма да бъде напълно ощетен откъм екранен живот – след кратък воаяж по големите екрани той ще се срещне с по-широк кръг публика по Нова тв, която подкрепя продукцията (и която излъчва и „Откраднат живот“).

Най-нови

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато лидерът на ГЕРБ и бивш...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

За 2 години: Сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с рекордните 50%

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години. Годишната инфлация към края...

Вкарват Славчо Пеев в санаториум

На специално лечение в санаториум ще се подложи актьорът ветеран Славчо Пеев. Комедийната звезда на Сатирата е започнал да...

Още интересни публикации