сряда, март 22, 2023

Чудесна новина за феновете на Юлиан Вергов: „Откраднат живот“ отива на кино (Видео)

В "Пепел върху слънцето" знаковият актьор отново е секси лекар, измъчван от чувство за вина

Последно

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

Докато локдауните в Европа започват да валят един след друг, в България кината още са отворени за малцината ентусиасти – с маски, дистанция и до 30% запълняемост, но то пък и кой толкова ще се престраши да ходи на кино? Жалко за дебютантите зад новия български игрален филм „Пепел върху слънцето“ – братя Калинови, уж избрали доходоносна ниша, чиято продукция бе двукратно покосена от пандемията, пише segabg.com. Премиерата първо щеше да бъде през март, но се отложи заради карантината, впоследствие филмът бе показан на фестивалите „Златна роза“ и „София филм фест“ във все още безметежното начало на есента, а сега трябва да тръгне в разпространение по кината. Какъвто и да беше – ясно е, че на приходи не може да разчита.

А в нормална ситуация навярно такива щеше да има. Ориентиран към масовата публика, не към фестивалните журита (това обикновено е сигнал за пълен непрофесионализъм и липса на вкус, но не задължително), филмът се цели пряко в многобройните фенове на сериала „Откраднат живот“, претърпял вече 10 сезона и ангажирал някои от най-талантливите актьори и режисьори на местна почва. Подобно на тв поредицата, и той слага камерата в болнична среда и проследява съдбата на доктор, които се бори с вътрешните си демони, докато го обвиняват във фатална лекарска грешка.

Отново заедно: Любимците на народа от „Той и тя“ Юлиан Вергов и Стефания Колева се събраха

Познайте кой е в ролята на секси медика? Юлиан Вергов, някогашна „мечка“ от театралната сцена, който преди година и половина се отказа от участие в „Откраднат живот“ – явно не за да съблече лекарската престилка завинаги. Партньорката му във филма Силвия Петкова също изпълни роля в сериала, макар и второстепенна.

Юлиан Вергов

Остава загадка защо режисьорът Богомил Калинов и братята му (продуценти и съсценаристи) Александър и Калин Калинови са избрали това безумно заглавие, екранизирайки книгата на проф. д-р Златимир Коларов „Illusio Magna“. То напомня за друг слаб български филм по действителни личности и събития – „Останалото е пепел“, който успя да се промъкне в кината точно преди карантината през март само за да бъде милостиво забравен веднага.

Коларов написал романа си, опирайки се на (уж) истински случай от лекарския живот през 70-те години. Филмът е дългогодишна семейна мечта за Калинови – тяхната майка, която също е лекар, но завършила и режисура през 90-те, искала да направи късометражен филм от историята. Дори им завещала сценарий, напечатан на пишеща машина.

Евгени Будинов влезе по спешност в болница заради д-р Петмезов от „Откраднат живот“

Десетилетия по-късно, след три неуспешни кандидатствания проектът на братята печели субсидия от НФЦ и те се захващат с мистерията в бели престилки точно по времето, когато лекарската професия е всеки ден на екрана и в новините – за добро или за зло. Филмът не блести с кинематографична виртуозност, нито с оригиналност в темите и персонажите, но на фона на редица други измъчени опити (особено дебюти!), видени на „Златна роза“ и СФФ тази година, е прилично зрителско кино, като особено в средната част темпото е добре уцелено.

Да, мелодрамата е в повече и много прилича на „Откраднат живот“ в мизансцените и кадровката, но пък актьорският състав се справя добре със задачите си. Ветеранът Павел Поппандов, Стефан Денолюбов и Ирини Жамбонас правят чудесни роли във втория план, а дори появата на Ники Илиев не дразни.
Филмът няма да бъде напълно ощетен откъм екранен живот – след кратък воаяж по големите екрани той ще се срещне с по-широк кръг публика по Нова тв, която подкрепя продукцията (и която излъчва и „Откраднат живот“).

Най-нови

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Още интересни публикации