понеделник, март 20, 2023

Чуждо разузнаване би тревога: Изправени сме пред Трета световна война

Само преди дни това направи и шефът на британските военни

Последно

Д-р Емилова: Отслабването с инжекции за диабет може да отключи рак

Пролетта е сезон за пречистване на тялото. Неслучайно пролетните пости са най-дългите - 48...

Бояна Шарлопова се изпокара с доведената си дъщеря

Бързо разбрах, че в живота има много мъже, но повечето от тях са с малко „м“, твърди...

Пълен обрат: Васил Драганов се обясни в любов на Андреа „Кебапчиева“

„Една голяма любов за съжаление приключи грозно и драматично. 18 години Андреа беше най-близкият ми човек. Много...

Светът е изправен пред заплахата от нова световна война, се казва в доклад на чешкото военно разузнаване за 2019 г., публикуван на уебсайта му, предава БГНЕС. Според анализаторите,в момента глобалният конфликт дори е „в първия си етап“. „Формират се перспективите на онези, които могат и желаят да участват активно в нея, и постепенно се определят технологични инструменти, с които тя може да бъде управлявана“, се казва в документа.
Авторите на доклада посочват съперничеството между САЩ, Русия и Китай като възможна причина за конфликта.

Документът също така отбелязва спада на значението на международното право. Мирният диалог като начин за разрешаване на възникващи противоречия отсъства и сигурността на световния ред се поставя под въпрос. Освен това за нарастването на напрежението способства манипулирането на общественото съзнание, твърдят анализатори.

Успял българин в САЩ унищожи Доналд Тръмп преди съдбоносните президентски избори (Видео)

По-рано специализирано издание оцени шансовете на Русия и НАТО в потенциална война. Както отбелязва авторът на текста Крис Озбърн, позовавайки се на мнението на експерти, при продължителни военни действия предимство има Северноатлантическият алианс. В същото време НАТО ще се окаже в ужасно положение, ако Русия реши да организира настъпление срещу балтийските страни. Алиансът в този случай няма да може да се противопостави на Москва.

Припомняме, че само преди дни и шефът на Щаба на отбраната на Великобритания Ник Картър предупреди за глобални рискове, свързани с пандемията от коронавирус, включително и за опасност от Трета световна война. Той направи това в интервю за Скай нюз.

Шефът на британските военни: Има реален риск от Трета световна война

Шефът на Щаба на отбраната на Великобритания Ник Картър предупреди за глобални рискове, свързани с пандемията от коронавирус, включително и за опасност от Трета световна война. Той направи това в интервю за Скай нюз, цитиран от РИА Новости.

Картър подчерта, че икономическите кризи от миналото са водели винаги до кризи в безопасността и изрази безпокойство, че това ще се случи и сега. Той отбеляза, че има загриженост, че увеличаването на регионалните конфликти може да прерасне в пълномащабна война, подобно на това, което се случи преди двете световни войни миналия век, когато се сформираха съюзи между отделните страни, довели до години на кръвопролития.

Путин размаха пръст на Турция: Внимавайте със светинята „Света София“

В интервюто за „Скай нюз“, което е по повод отбелязвания Ден на възпоменанието на жертвите от войните Картър заяви, че Великобритания и останалия свят трябва да се поучат от историята и предишните погрешни стъпки довели до световните войни през XX век, като се има предвид сегашната голяма несигурност около Covid-19.

Веднага след тези признания, генералът бе попитан дали има опасност от Трета световна война, на което той отговори: „Говоря, че такъв риск има и той трябва да се отчита“ и добавя, че трябва да се помнят жертвите от предишните глобални конфликти, за да не се допуска тяхното повторение.

Най-нови

Бояна Шарлопова се изпокара с доведената си дъщеря

Бързо разбрах, че в живота има много мъже, но повечето от тях са с малко „м“, твърди бизнес дамата, цитирана от "Марица".

Пълен обрат: Васил Драганов се обясни в любов на Андреа „Кебапчиева“

„Една голяма любов за съжаление приключи грозно и драматично. 18 години Андреа беше най-близкият ми човек. Много се обичахме.

Братя Домусчиеви забогатяха с по още 100 млн.

Богатството на Георги и Кирил Домусчиеви вече е по 2,1 млрд. долара на човек. Това сочат данните на "Форбс"...

Късметче на деня за 20 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 20 март 2023 година Ако почувстваш нужда да поплачеш – направи го. Така ще се...

Седмичен хороскоп за 20-26 март 2023 година

ОвенПрез първата половина на седмицата може да се сблъскате с проблем, който ще ви накара сериозно да се замислите над приоритетите си....

Още интересни публикации