вторник, март 28, 2023

Шефът на „Пирогов“ скастри в ефир Хекимян заради вируса, направи черна прогноза за края на месеца

Проф. Балтов: В момента сме в оранжевата зона, ако сме безотговорни, ще стане много лошо

Последно

Късметче на деня за 28 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 март 2023 година Прояви доброта в днешния ден. Когато...

Внезапно почина звездата на плувния маратон Васко Стоянов

На 70 години внезапно почина първата българска звезда в маратонското плуване Васко Стоянов. Той...

Късметче на деня за 27 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 март 2023 година Днес е време за равносметка. Отсей...

За мен увеличението е заради неспазването на елементарни мерки, за които от повече от 6 месеца повтаряме – носете маски, спазвайте дистанция, мийте си ръцете. Лятото всички бяхме на открито и купоните бяха на открито. Това заяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в телевизионно интервю по повод пандемията у нас. „В магазините са с маски, в градския транспорт голяма част са с маски, но нека се разходим например и из вашето студио и из нюз рума“, обърна се проф. Балтов към Антон Хекимян и заяви: Сигурен съм, че половината са без маска. Водещият обаче се оправда, че те са в изолирана среда и не са обществено място.

„В заповедта на министъра пише, че трябва да се носят маски на закрити обществени места. Ако където работят 200 човека, не е обществено място. Дяволът чете Евангелието както си иска. Ако носим маски на закрито, заразените щяха да бъдем наполовина по-малко. Това е моя хипотеза. Може би трябва да се каже – когато има по-голям колектив. Това е нещо, което трябва да се препоръча. Не смятам, че ще накърни самочувствието на някой“, коментира проф. Балтов. По думите му има голяма съпротива срещу мерките.

„Вярвам, че 50% от хората не искат да спазват някакви мерки. Има конспиратори. Всички знаем, че има вирус. Тези, които са конспираторите, да кажат защо няма коронавирус„, призова шефът на „Пирогов“. „Нали идеята е да предпазим хората, когато говорим по-меко. Няма как когато казваш едни точни данни и цифри да ти казват не е така и да ни казват: „Те минаха на другия бряг. Те не ни плашат и нищо не ни казват“, коментира проф. Балтов. Той коментира и дискотеките.

„Трябва ли да ходим всеки ден на дискотека. Има хора, които ходят. Повечето хора, които ходят там, са млади хора, които нямат усещането, че могат да навредят на другите“, заяви той. „В момента сме в оранжевата зона. Ако хората продължат да се държат безотговорно, може да влезем в червената зона. Тогава Европа ще ни сложи в червения списък. Ще се промени доста статусът на България. Ще се ограничи движението, туризмът“, предупреди проф. Балтов и допълни: „За нашия живот тук в България ние имаме най-свободните мерки спрямо Европа. Най-вероятно ще се стигне до затягане на мерките. Мъчим се всичко да е в едни рамки, където хем да не вредим на хората, хем да се пазим“, заяви той.

Той не се ангажира с точни данни при какви цифри бихме влезли в червения списък, но предположи, че това ще е може би 5-6% на 100 000 на седмична база. „Не смятам, че училищата бяха огнища на COVID-19, а по-скоро вирусът бе привнесен от почивките“, каза още директорът на „Пирогов“. „До края на месеца моята прогноза беше 25 000, но гледам, че ще я минем и отиваме към 30 000„, прогнозира той. „Прекалено малък е шансът за оцеляване на хората, които са интубирани и заразени“, допълни той. В „Пирогов“ лекуваме с всичко, което имаме налично – кортикостероиди, имунна терапия. В „Пирогов“ имаме над 500 души, които бяха болни, повечето от тях бяха излекувани“. завърши той.

Най-нови

Внезапно почина звездата на плувния маратон Васко Стоянов

На 70 години внезапно почина първата българска звезда в маратонското плуване Васко Стоянов. Той бе човекът донесъл модерния триатлон...

Късметче на деня за 27 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 март 2023 година Днес е време за равносметка. Отсей кое е наистина важно за...

Седмичен хороскоп за 27 март – 2 април 2023 година: Изненади за Близнаците, разочарования за Раците

Седмичен хороскоп за 27 март - 2 април 2023 година ОвенСедмицата от 27 март до 2 април ще има...

4 зодии имат магнетични гласове, с които постигат целите си

Астрологията е увлекателна тема и може да ни каже много за нас самите. Например за някои зодиакални знаци се казва, че имат...

Лична драма: Любовницата ми спаси брака ми

Благодарение на любовницата си успях да спася брака и семейството си. Ето как се случи всичко – ожених се много млад, едва...

Още интересни публикации