понеделник, август 15, 2022

Шефът на „Пирогов“ скастри в ефир Хекимян заради вируса, направи черна прогноза за края на месеца

Проф. Балтов: В момента сме в оранжевата зона, ако сме безотговорни, ще стане много лошо

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

За мен увеличението е заради неспазването на елементарни мерки, за които от повече от 6 месеца повтаряме – носете маски, спазвайте дистанция, мийте си ръцете. Лятото всички бяхме на открито и купоните бяха на открито. Това заяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в телевизионно интервю по повод пандемията у нас. „В магазините са с маски, в градския транспорт голяма част са с маски, но нека се разходим например и из вашето студио и из нюз рума“, обърна се проф. Балтов към Антон Хекимян и заяви: Сигурен съм, че половината са без маска. Водещият обаче се оправда, че те са в изолирана среда и не са обществено място.

„В заповедта на министъра пише, че трябва да се носят маски на закрити обществени места. Ако където работят 200 човека, не е обществено място. Дяволът чете Евангелието както си иска. Ако носим маски на закрито, заразените щяха да бъдем наполовина по-малко. Това е моя хипотеза. Може би трябва да се каже – когато има по-голям колектив. Това е нещо, което трябва да се препоръча. Не смятам, че ще накърни самочувствието на някой“, коментира проф. Балтов. По думите му има голяма съпротива срещу мерките.

„Вярвам, че 50% от хората не искат да спазват някакви мерки. Има конспиратори. Всички знаем, че има вирус. Тези, които са конспираторите, да кажат защо няма коронавирус„, призова шефът на „Пирогов“. „Нали идеята е да предпазим хората, когато говорим по-меко. Няма как когато казваш едни точни данни и цифри да ти казват не е така и да ни казват: „Те минаха на другия бряг. Те не ни плашат и нищо не ни казват“, коментира проф. Балтов. Той коментира и дискотеките.

„Трябва ли да ходим всеки ден на дискотека. Има хора, които ходят. Повечето хора, които ходят там, са млади хора, които нямат усещането, че могат да навредят на другите“, заяви той. „В момента сме в оранжевата зона. Ако хората продължат да се държат безотговорно, може да влезем в червената зона. Тогава Европа ще ни сложи в червения списък. Ще се промени доста статусът на България. Ще се ограничи движението, туризмът“, предупреди проф. Балтов и допълни: „За нашия живот тук в България ние имаме най-свободните мерки спрямо Европа. Най-вероятно ще се стигне до затягане на мерките. Мъчим се всичко да е в едни рамки, където хем да не вредим на хората, хем да се пазим“, заяви той.

Той не се ангажира с точни данни при какви цифри бихме влезли в червения списък, но предположи, че това ще е може би 5-6% на 100 000 на седмична база. „Не смятам, че училищата бяха огнища на COVID-19, а по-скоро вирусът бе привнесен от почивките“, каза още директорът на „Пирогов“. „До края на месеца моята прогноза беше 25 000, но гледам, че ще я минем и отиваме към 30 000„, прогнозира той. „Прекалено малък е шансът за оцеляване на хората, които са интубирани и заразени“, допълни той. В „Пирогов“ лекуваме с всичко, което имаме налично – кортикостероиди, имунна терапия. В „Пирогов“ имаме над 500 души, които бяха болни, повечето от тях бяха излекувани“. завърши той.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации