понеделник, октомври 2, 2023

Шофьор рекордьор, хващан 10 пъти с алкохол, загина с 2,7 промила в чужда кола

Осъдиха собственика, че му я дал

Последно

Седмичен хороскоп за 2-8 октомври 2023 г.

Седмичен хороскоп за 2-8 октомври 2023 година Овен През новата седмица...

Късметче на деня за 2 октомври 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 2 октомври 2023 година Смехът е най-доброто лекарство, затова не...

Пластмасов дъжд замърсява всичко, което ядем и пием, изменя климата

Пластмасата вече е навсякъде и това не е преувеличено. Японски учени доказаха, че дъжд...

500 са загиналите в катастрофи без участието на втора кола, показват данните на МВР за последните 3 г.

Това означава, че автомобилът се е блъснал в дърво, билборд, преобърнал се е на пътя или извън него. Много от шофьорите, които катастрофират сами, са били пияни.

Един от тях е рекордьорът Христо Златанов от Асеновград. Той е залавян 10 пъти с алкохол зад волана.

Последният път, когато се качва на автомобил, е на 6 май 2020 г. Пак е пиян.

Минути след като потеглил, обърнал колата си в канавката между селата Патриарх Евтимово и Козаново. Шофирал е със 110 км/ч. Той умира, а съпругата му едва оцелява, пише „24 часа“.

Историята е цяла сага и разкрива как се кара по селата в България. Всичко започва на Гергьовден, 6 май 2020 г., и приключва на 25 май 2022 г.

Тогава е осъден човекът, който му е дал колата и с когото са пили за празника. При последното си шофиране Христо е с 2,74 промила алкохол в кръвта, показва аутопсията. Няма книжка, защото му е отнета.

Три пъти е осъждан и дори е лежал в затвора за 6 месеца като рецидивист. След всяко от залавянията му с алкохол книжката му е отнемана – за общо 24 години.

Колата, с която катастрофира, е била чужда и с табели на друг автомобил. (За досието му – виж долу). Христо Златанов получава свидетелството си през 1996 г. Когато умира на 6 май 2020 г., е само на 42 г.

В ранния следобед на същия ден Христо от Асеновград пристига в къщата на приятеля си Георги Петров в село Патриарх Евтимово, за да се почерпят за имения му ден.

Златанов е в реното на сина си, а с тях е и жената, с която живее на семейни начала. На тържеството вече имало и други гости. Масите били отрупани с храна и алкохол.

Домакинът ги настанил на маса близо до навеса, под който били паркирани двете коли на Георги. С едната по-късно Христо ще си тръгне след сложни преговори за покупката й.

Преди това обаче вдигнал няколко наздравици с именика и се почерпил солидно. Георги бил напълно наясно, че Христо е пиян, пише в делото срещу него, по което е осъден условно за смъртта му.

По време на пиршеството Христо Златанов хвърлил око на двете коли на Георги, паркирани в двора. Специално внимание обърнал на синия “Опел Астра”, който бил бракуван. Другата – “Пежо 205”, била на сина му.

Георги живеел в село Патриарх Евтимово от 2009 г. и дълго време държал стария опел пред къщата си. Колата била без регистрационни номера. Често обаче я разбивали и крадели части от нея.

Затова й сложил табели, издадени за друга кола – “Алфа Ромео”. През 2019 г. вече я прибрал под навеса в двора.

Христо Златанов огледал бракувания опел и поискал да го купи за сина си. Преди това настоявал да го пробва.

Собственикът донесъл акумулатор, монтирал го, за да запали, и изкарал колата на улицата.

Синът на Христо седнал зад волана и направил една обиколка по улицата пред къщата на именика. След пробата казал на баща си, че спирачките не работят.

Христо обаче го успокоил, че колата не е карана отдавна. Харесал опела и настоявал да го купи. Сетил се, че негов приятел от същото село му дължи пари, с които може да плати бракувания опел.

Веднага се качили в реното на сина му и отишли до къщата на човека. Той обаче нямал пари. Христо се върнал на тържеството с друг план.

Уговорил Георги да направят бартер – той му дава опела, с който Христо да се прибере в Асеновград и по пътя да го пробва, а на следващия ден ще му докара реното на сина си в замяна. Стиснали си ръцете.

Малко по-късно синът на Христо се качил в реното си, а баща му седнал зад волана на опела. До него се настанила жена му.

Двете коли потеглили към Асеновград, който е само на 16 км. Напред карал синът на Христо. Малко преди село Козаново Христо изпреварил колата на сина си.

Малко след Араповския манастир силно почерпеният Златанов навлиза в завой. Предната дясна гума се блъснала в банкета. Реакциите на шофьора обаче били забавени, показват данните от делото по-късно.

Той натиснал рязко спирачките, за които синът му вече го бил предупредил. Тогава опелът тръгнал наляво и навлязъл в насрещното, където се движил около 30 метра.

След това се преобърнал в канавката, в която се плъзгал 20 метра по таван, а после отново се върнал на пътното платно в обърнато положение.

След удара Христо умира от тежка рана на главата. Черепът му е счупен. Жена му оцелява по чудо, макар и с много травми.

Според експертизите по делото Христо е летял със 110 км/ч, а след натискането на спирачките се е обърнал в канавката с 62 км/ч. Скоростта не е отговаряла на пътната обстановка и на правилата за движение.

Златанов не е имал възможност да предотврати удара с безопасно спиране. Грешната преценка на пътя, неизправният автомобил, алкохолът и неправилното натискане на спирачките са другите причини за фаталния край според експертите.

Разследването на катастрофата с Христо Златанов води полицията и прокуратурата до собственика на опела. По закон Георги няма право да дава колата на шофьор, за когото знае, че е пиян.

Това е едното от обвиненията. Другото е за табелите на автомобила, които са издадени за “Алфа ромео”.

Делото се води в окръжния съд в Пловдив. Разпитани са много свидетели, които са били на тържеството.

Петров излиза с версията, че Христо е откраднал колата му, и отрича да е договарял с него продажбата й.

Съдът обаче приема показанията на свидетелите, според които доброволно му е връчил ключовете.

Георги Петров също е осъждан два пъти за шофиране след употреба на алкохол и книжката му е била отнета, пише в мотивите по делото. След края на процеса катастрофиралият и бракуван опел му е върнат.

С три присъди, лежал е в затвора

Христо Златанов е хващан пиян зад волана 10 пъти с различни промили. Съден е три пъти. Първата му присъда е условна от далечната 2002 г.

След 11 г. отново го хващат почерпен на пътя зад волана на бус “Ивеко” и му вземат книжката. Месеци по-късно пак го хващат да шофира, въпреки че няма документ за това, и го осъждат условно.

През 2015 г. Златанов отново е спрян зад волана на товарен бус. Дрегерът показал, че е с 0,7 промила алкохол. Пак е даден на прокуратурата и срещу него е имало наказателно дело.

Този път го осъдили на 6 месеца затвор и за пореден път му взели книжката за 2 г. Краткият престой в затвора и глобите явно не са превъзпитали шофьора рецидивист, който намира смъртта си на 6 май 2020 г.

124 умрели при инциденти с една кола през 2022 г.

От началото на 2022 г. до края на септември е имало 1263 катастрофи с участието само на едно превозно средство.

В такива инциденти са загинали 124 души, а 1687 са ранени. През цялата 2021 г. загиналите са 219 души. В годината, в която и Златанов умира, жертвите са 147.

За 2020 г., когато е катастрофата със Златанов, само трима се водят загинали в инциденти, причинени заради употреба алкохол. Причината е, че МВР завежда ударите по т.нар. принцип на основното първо нарушение.

В случая с Христо е заради това, че катастрофата е станала през деня, за основно нарушение се води движението с несъобразена с пътните условия скорост, която е довела до излизането му от пътя.

Експерти обаче не са съгласни с този начин на класифициране на катастрофите. Те казват, че при употреба на алкохол трябва това да е основното нарушение.

Добавят, че след като мъжът е с отнета книжка, би следвало това да е основната причина за инцидента.

От публичните данни на МВР за последните 3 години става ясно, че само 11 са загинали при катастрофи, причинени след употреба на алкохол.

Най-нови

Късметче на деня за 2 октомври 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 2 октомври 2023 година Смехът е най-доброто лекарство, затова не се напрягай излишно. Намери време...

Пластмасов дъжд замърсява всичко, което ядем и пием, изменя климата

Пластмасата вече е навсякъде и това не е преувеличено. Японски учени доказаха, че дъжд от пластмаса замърсява всичко, което...

Дъщерята на Зуека срещна любовта по време на нощни снимки

Между филмовата режисура, актьорското майсторство и любовта. Някъде по средата се намира и Девина Василева, дъщерята на театралната режисьорка...

Криптокралицата Ружа Игнатова вече няма да е сред издирваните от Интерпол

Свалят от списъка с издирваните лица от Интерпол криптокралицата беглец Ружа Игнатова, съобщи "24 часа". От адвокатската кантора ТФБ,...

Йордан Караджов: Нямам нищо против различните, но категорично подкрепям Милена Славова

Култовият фронтмен на група „Сигнал“ Йордан Караджов е завършил художествено училище, но една китара подарена от баба му, става причина той да...

Още интересни публикации