вторник, януари 31, 2023

Ясно е в кои дни на ноември да сложим киселото зеле, за да е най-вкусно и сочно

Важно е да изберете правилното количество

Последно

Късметче на деня за 31 януари 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 31 януари 2023 година Днес те очаква приятна финансова изненада.

Експерт: Соларни панели за 10 kW задоволяват 100% потреблението на ток на домакинство

От 2018 година очакваме България да транспонира в нашето законодателство европейската директива за възобновяемата енергия, а в...

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща

След двегодишно прекъсване Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща, като вече ще е...

Според някои домакини за приготвянето на хрупкаво и сочно кисело зеле е необходима единствено проверена рецепта и опит. Но други са убедени, че само това не е достатъчно. Според тях от изключително значение е зелето да се сложи в бидона в точния ден, както някога са правили нашите баби. Само в този случай то ще стане перфектно. През последния месец на есента киселото зеле, според общоприетото вярване, е по-добре да се сложи в бидона в периода от 1-ви до 7-ми, а след това от 25-ти до 30-ти ноември, предават от actualno.com.

За най-благоприятен ден се счита 7 ноември. Най-неблагоприятни са дните 8 и 24 ноември. В останалите дни от месеца също може да се сложи киселото зеле, но в случая резултатът няма да е перфектен.

Тънкости за приготвянето на хрупкаво зеле
Важно е да изберете правилното количество сол. За всеки килограм зеле готвачите препоръчват да използвате супена лъжица натриев хлорид.
Късните сортове зеле са идеални за ферментация. По-твърди са и туршията става по-хрупкава.
Туршията е най-добре да се приготвя в бидон или съд от дървен материал. Но в никакъв случай той не трябва да е от метал. Металът разваля вкуса на зелето.
Саламурата в бидона трябва да покрива зелето с 1 см. Така зеленчукът няма да потъмнее и ще издържи по-дълго. Готовият продукт е препоръчително да се съхранява при температура от 0 до +2 ° C.

Зелето (Brassica oleracea var. capitata) е многолистно растение от семейство Brassicaceae (или Cruciferae), което се използва като зеленчук. Зелето е тревисто, двугодишно, двусеменно цъфтящо растение, което се отличава с къси стебла, обикновено със зелени листа, но в някои сортове червени или пурпурни, формиращи характерен компактен, кълбовиден вид (зелка).

Най-популярни, крехки и с добри вкусови качества са българските сортове „Кьосе“ и „Балкан“. „Кьосе“ е български и изключително популярен за приготвяне на кисело зеле. Семената на зелето е добре да засявате върху дълбоки, влагоемни, добре аерирани и с добър хранителен запас почви. Местоположението е добре да бъде достатъчно светло и добре огрято от слънцето.

Необходимо е да се поддържа постоянна почвена влажност и да не се допуска засушаване. Осигуряват се редовни поливки. Препоръчва се главестото зеле да се произвежда чрез разсад – обикновено семената се засяват през периода Май – Юни месец. При засаждането на разсада, разстоянието е необходимо да бъде 70 – 90 Х 50 – 60 см. Зелето „Кьосе“ е готово за бране от месец Септември – до месец Октомври (вегетация 125 – 130 дни).

Най-нови

Експерт: Соларни панели за 10 kW задоволяват 100% потреблението на ток на домакинство

От 2018 година очакваме България да транспонира в нашето законодателство европейската директива за възобновяемата енергия, а в момента страната ни е в...

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща

След двегодишно прекъсване Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща, като вече ще е с продължителност не един, а...

Новата жена на Кобрата е истинска красавица

В края на миналата година Кубрат Пулев призна, че е станал баща и любовта на живота му го е дарила с момиченце,...

Снегът дойде: Дрането на туристи в зимните ни курорти започна

Първи сняг! Закарах я на Боровец. Мисля, че обядва най-вкусната филийка хляб с майонеза. Това написа Здравко Василев от Приморско във фейсбук.

Гришо омаян от щерката на Сергей Станишев (снимка)

Впечатлен от доведената дъщеря на Сергей Станишев е останал топтенисистът Григор Димитров. Първата ракета на България се запознал лично...

Още интересни публикации