четвъртък, юни 8, 2023

Ясно е кои са най-полезните за мозъка ни продукти

Могат да помогнат

Последно

Мария Габриел родила при каката на Бойко

Единственият син на Мария Габриел и съпруга й Франсоа се е появил на бял свят в болницата,...

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с...

Експертите твърдят, че основната причина за инсултите са крехките съдове на мозъка. Тяхното естествено износване се насърчава от продукти с високо съдържание на холестерол, сол, трансмазнини и други вредни съединения, пише „Дарик“. Според лекарите е възможно да се подобри състоянието на кръвоносните съдове и да се намали риска от инсулт, пишат от zdrave.to. За това могат да помогнат следните продукти:

Ядки
Те нормализират солевия баланс на плазмата, съдържат витамин К и други витамини.

Сушени плодове (сушени кайсии, фурми, сини сливи)
Сушените кайсии съдържат много витамин А, който е полезен за епитела на стените на кръвоносните съдове, а сините сливи и фурмите съдържат витамин Р. Помага за намаляване на нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, прочиствайки кръвоносните съдове.

Цвекло
Цвеклото също понижава нивото на „лошия“ холестерол и пречиства кръвта. Червеното цвекло (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris) е вид кореноплоден зеленчук. Корените му са тъмночервени и се ядат варени или сурови, нарязани в салата. Използва се и за направа на борш, особено в Източна Европа. Зелените листа също могат да се консумират, обикновено варени. Имат вкус на спанак. От цвеклото може да се извлича боя. Използва се и в народната медицина като билка за лечение на различни заболявания. Червеното цвекло е тревисто двугодишно, рядко многогодишно растение, което достига височина 120 cm (рядко повече).

Корените са тъмночервени, бели или жълти и умерено до силно подути и месести. При дивите подвидове могат да са кафяви, влакнести, понякога подути и дървесни. Стеблата растат изправени или, при дивите форми, често изпъкнали. Те са прости или разклонени в горната част, а повърхността им е оребрена и на ивици. Листата в основата имат дълги дръжки, които могат да се удебелени и червени, бели или жълти. Листото е копиевидно до сърцевидно, тъмнозелено до тъмночервено, леко месесто, обикновено с изпъкнала средна част, с цял или вълнообразен ръб, с дължина 5 – 20 cm при дивите растения или много повече при отглежданите растения. Горните листа са по-малки, а формата им е ромбична или тясно копиевидна.

Мед
Медът помага за възстановяване на биохимичния състав на кръвта, премахва токсините от плазмата, понижава нивото на „лошия“ холестерол.

Зелен чай
Има благоприятен ефект върху тонуса на мозъчните съдове, разширява ги, подобрявайки притока на кръв. Черен шоколад – съдържа флаванол, който подобрява кръвообращението в мозъка. Зеленият чай се приготвя единствено от листата на чаения храст, които са подложени на минимално окисляване по време на обработката им. Зеленият чай произхожда от Китай, но се свързва и с много други азиатски държави, като Япония и Южна Корея.

В последните няколко години зеленият чай придобива все по-голяма популярност и в Западна Европа, както и в Северна Америка, и е напът да измести традиционно консумирания там черен чай. Зеленият чай се отглежда не само в Азия, но и на много други места по света, поради което вкусът му може да варира според различните условия, при които е отглеждан чаеният храст. Чаша зелен чай съдържа 35 милиграма кофеин, като за сравнение чаша черен чай съдържа 45 милиграма, чаша нескафе – 66 милиграма, а чаша еспресо – 110 милиграма кофеин. Веществата, които определят полезното действие на зеления чай се съдържат и в черния чай, но в значително по-малки количества. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в анонимност. „Ретро“...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с публикация в социалните мрежи.

Любимата на Ламбо Ирен Кривошиева раздели имотите със сестра си

Ирен Кривошиева продава 600 декара гори и ниви. Звездата от "В името на народа" ще раздели парите от бъдещата...

Щерката на Кичка Бодурова идва на Черноморието за юбилея си

Кристи-Жаклин Зарпас, дъщерята на Кичка Бодурова, ще отпразнува 30-годишния си юбилей в България това лято. Това разкри именитата й...

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав с горещи разкрития за годеницата си

"Бях много притеснен преди да предложа брак на любимата си Божидара. Едва събрах смелост да направя тази крачка, но...

Още интересни публикации