неделя, април 18, 2021

Ясно е коя храна намалява риска от инфаркт

Острият инфаркт на миокарда представлява сериозна промяна на сърдечната дейност

Последно

Това е най-вкусната пролетна салата

Пролетта е сезонът, когато на масата ни се появяват зеленото и пъстрото. Точно така, става въпрос за...

Не пренебрегвайте тези симптоми на висок холестерол

Холестеролът е подобно на мазнини вещество, което се намира в мембраните на всички клетки и е отговорно...

Късметче на деня за 18 април 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 април 2021 година Всеки ден можеш да започнеш наново....

Ядките може да подобрят здравето на сърцето и да намали риска от преждевременна смърт от сърдечни заболявания, съобщи MedicalXpress, позовавайки се на проучване на учени от Клиниката Mayo в САЩ, предават от actualno.com. Експертите са установили, че ядките намаляват нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) и триглицеридите, които допринасят за образуването на холестеролните плаки в артериите.

Топ кардиолог ни даде мощно оръжие срещу инфаркт и инсулт: През зимата носете шал

Както отбелязват лекарите, при липса на медицински противопоказания можете да ядете всякакви ядки, тъй като почти всички видове съдържат ненаситени мазнини, омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е, растителни стерини и L-аргинин. Откриха начин за предсказване на инфаркт години по-рано Учените предупредиха, че този продукт има високо съдържание на калории, затова е най-добре да го ядете на малки порции – без захар, сол или шоколад.

Според Световната здравна организация всяка година над 17,5 милиона души умират от заболявания на сърдечно-съдовата система. В същото време около 80 процента от преждевременните инсулти и инфаркти могат да бъдат предотвратени.

Острият инфаркт на миокарда, известен още като сърдечен удар, представлява сериозна и внезапна промяна на сърдечната дейност, характеризираща се с вариращи болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане; понякога се губи съзнание. Появява се, когато части от сърдечния мускул загинат, тъй като не се снабдяват с достатъчно количество кръв. Нарушаването на кръвоснабдяването и оттам притока на кислород се дължи най-често на запушване на коронарните артерии. Запушването на коронарните артерии е в резултат на формирането по стените на кръвоносни съдове на т.нар. атеросклеротични плаки, които могат да се отделят и причинят запушване на по-малък кръвоносен съд. В резултат се наблюдава спиране на достъпа на кръв (исхемия) към определена част от сърцето, което от своя страна означава недостиг или пълна липса на хранителни вещества и най-вече кислород. Ако състоянието не се подложи на лечение в близък период от време, то съответната засегната сърдечна мускулна тъкан (миокард) се поврежда и дори умира (некротизира).

Светило в кардиологията разкри как аспиринът пази от инфаркт

Инфарктът на миокарда е сред основните заболявания водещи до смърт, както при мъжете, така и при жените. Може да се провокира от внезапно физическо натоварване или стресова ситуация. Рискова група са пациентите с хиперхолестеролемия, диабет, артериална хипертония, тютюнопушене, наследствена обремененост, в съчетание със стресогенен начин на живот. Други фактори, повишаващи вероятността за сърдечен удар са напредналата възраст, сърдечно-съдови заболявания, високи кръвни нива на определени липиди (триглицериди, липопротеини с ниска плътност), ниски нива на липопротеини с висока плътност, затлъстяване, хронична бъбречна недостатъчност, консумация на алкохол, злоупотреба с редица вещества (кокаин и метамфетамин), както и постоянен стрес.

Характерно за инфаркта е, че е по-чест през определени часове от денонощието: рано сутрин (2 – 3 часа) или при ставане от сън. Проявява се с много силна, продължителна болка в сърдечната област на широка площ зад гръдната кост, в част от случаите с излъчване на болката към долната челюст или към лява ръка, или към стомаха (имитира язвена криза), също така и към гърба (при долен миокарден инфаркт). Болката е съпроводена с отпадналост, панически страх, изпотяване, гадене, повръщане. Понякога, особено при по-възрастни пациенти или болни от диабет, е възможно и безболково протичане на инфаркта. Като алармиращ симптом при тях може да бъде само затруднено дишане или рязко понижаване на кръвното налягане. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Не пренебрегвайте тези симптоми на висок холестерол

Холестеролът е подобно на мазнини вещество, което се намира в мембраните на всички клетки и е отговорно за тяхното образуване, пишат от...

Късметче на деня за 18 април 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 април 2021 година Всеки ден можеш да започнеш наново. В момента, в който се...

Двойките зодии, които се обичат, но не могат да са заедно

Знаете ли какви слабости има всяка от зодиите? Астролозите споделят с нас с представител на кое съзвездие не ви е съдено да...

13 знака, че той наистина е влюбен във вас

Не е тайна, че мъжете и жените изразяват чувствата си по различен начин, пишат от iWoman.bg. Докато жената очаква лавина от любовни...

Поли Генова и Геро се сродяват: Готвят сватба

Актьорът и водещ на "Като две капки вода" Герасим Георгиев - Геро и певицата Поли Генова възнамеряват да се сродят, пишат от...

Още интересни публикации