вторник, август 16, 2022

30 години след демонтирането: Къде е петолъчката (Снимки)

Две рубинени звезди греят над Партийния дом по времето на социализма

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Точно преди 30 години – на 4 октомври 1990 г. с помощта на хеликоптер и специалисти от столичната фирма „Обществено строителство“, е свалена петолъчката от сградата на бившия Партиен дом. Кадарът с хеликоптера, съветски модел, който сваля социалистическия символ от сградата на Партията, е символ за нас българите на края на комунистическата епоха, отбелязва БНТ в свой репортаж.

Червената петолъчка, символ на комунистическата идеолгия, е неизменна част от облика на бившия Партиен дом от построяването му до началото на демократичните промени у нас.

Всъщност петолъчките са били две. Първата е поставена веднага след построяването на сградата през 1954 г. и остава там до 1984 г. Издигала се е на върха на 56-метрова кула.

„Те най-напред планират отделна кула, може би подобна на кремълската, върху която да бъде поставена тази звезда. След това решават да интегрират кулата с основната сграда на Партийния дом“, казва доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Петолъчката е изработена в Съветския съюз, височината й е 2,80 м. Стъклото, от което е направена, е трислойно. Външното е рубинено червено, средното е от кристално стъкло, вътрешното – от бяло. И след като 30 години е на върха на Партийния дом петолъчката е заменена с нова. Това става с решение на ЦК на БКП.

„Защото техническите й характеристики са вече остарели, тъй като първата звезда, е светела с отразена светлина, като прожектори на покривите на сградите наоколо са я осветявали“, уточнява уредникът в Националната галерия Мартин Косташки.

Новата петолъчка свети със собствена светлина, устойчива е на температурните промени – от минус 27,5 до плюс 37,5 градуса и тежи 1300 кг. „Новата звезда, която е поставена през 1984 г. и стои на върха на Партийния дом до 4 октомври 1990 г. вече е с вътрешен източник на светлина, който разпределя по равно във всичките 5 лъча светлината“, разказва Косташки.

От Музея за социалистическо изкуство твърдят, че първата петолъчка може да се види сега в тяхната експозиция. Това, което е сигурно, че тя е пренесена в музея от двора на Централната баня, където години наред стои захвърлена.

„Ние не бива да я възприемаме като произведение на изкуството, а по-скоро като артефакт на една отминала епоха“, добавя Косташки.

На 4 октомври 1990 в 9 часа сутринта и втората червена петолъчка е свалена от върха на бившия партиен дом. На нейно място вече се вее нациналналното знаме.

По онова време Илич Димитров е „механик външно окачване“ и участва както в поставянето, така и в свалянето на втората петолъчка. Спомня си, че при монтажа й не са успели да я закрепят от първия път, защото въжето, с което хеликоптерът е носел петолъчката, е било късо. Опитват втори път с по-дълго и успяват. Преди монтажа петолъчката е била подготвена в камион на платното пред президентството.

„Беше в автомобил „Шкода“, специална поставка в каросерията. Вертолетът тук се сниши, закачваме я. На петолъчката също е поставена специална рама, тя точно в средата е поставена, в средата е закачването. Вдига се нагоре, закачва се и продължаваме“, спомня си Илич. Тежала е 1300 кг, разказва той.

„Тази втората звезда може да се измества 90 градуса, отстрани излиза платформа, с което се улеснява нейното почистване. На двата лъча, полегатите, бяха поставени шипове, за да не мога да кацат птиците върху нея“.

Според специалистите от Музея на социалистическото изкуство след демонтажа петолъчката е била откарана в полето на село Долни Богров край София, после върната в двора на Партийния дом.

Разказват, че е била изработена от специално стъкло. По ръбовете е имало златни лайсни, които са демонтирани и предадени с протокол на БНБ, пише lupa.bg

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации