понеделник, декември 5, 2022

30 години след демонтирането: Къде е петолъчката (Снимки)

Две рубинени звезди греят над Партийния дом по времето на социализма

Последно

Празнично меню за Никулден: Ястията с шаран са ритуал

Никулден е сред големите декемврийски празници, а основното ястие на празничната трапеза е рибата, по-специално шаранът. Той...

Край на спекулациите: Жената на Краси Радков опроверга раздяла

Край на спекулациите, че се е разделила с мъжа си Краси Радков сложи съпругата му Станислава. Тя...

Щерката на Гала стяга нова къща за чудо и приказ

Дъщерята на водещата Гала - Мари Константин, обзавежда нова къща. Изявяващата се като...

Точно преди 30 години – на 4 октомври 1990 г. с помощта на хеликоптер и специалисти от столичната фирма „Обществено строителство“, е свалена петолъчката от сградата на бившия Партиен дом. Кадарът с хеликоптера, съветски модел, който сваля социалистическия символ от сградата на Партията, е символ за нас българите на края на комунистическата епоха, отбелязва БНТ в свой репортаж.

Червената петолъчка, символ на комунистическата идеолгия, е неизменна част от облика на бившия Партиен дом от построяването му до началото на демократичните промени у нас.

Всъщност петолъчките са били две. Първата е поставена веднага след построяването на сградата през 1954 г. и остава там до 1984 г. Издигала се е на върха на 56-метрова кула.

„Те най-напред планират отделна кула, може би подобна на кремълската, върху която да бъде поставена тази звезда. След това решават да интегрират кулата с основната сграда на Партийния дом“, казва доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Петолъчката е изработена в Съветския съюз, височината й е 2,80 м. Стъклото, от което е направена, е трислойно. Външното е рубинено червено, средното е от кристално стъкло, вътрешното – от бяло. И след като 30 години е на върха на Партийния дом петолъчката е заменена с нова. Това става с решение на ЦК на БКП.

„Защото техническите й характеристики са вече остарели, тъй като първата звезда, е светела с отразена светлина, като прожектори на покривите на сградите наоколо са я осветявали“, уточнява уредникът в Националната галерия Мартин Косташки.

Новата петолъчка свети със собствена светлина, устойчива е на температурните промени – от минус 27,5 до плюс 37,5 градуса и тежи 1300 кг. „Новата звезда, която е поставена през 1984 г. и стои на върха на Партийния дом до 4 октомври 1990 г. вече е с вътрешен източник на светлина, който разпределя по равно във всичките 5 лъча светлината“, разказва Косташки.

От Музея за социалистическо изкуство твърдят, че първата петолъчка може да се види сега в тяхната експозиция. Това, което е сигурно, че тя е пренесена в музея от двора на Централната баня, където години наред стои захвърлена.

„Ние не бива да я възприемаме като произведение на изкуството, а по-скоро като артефакт на една отминала епоха“, добавя Косташки.

На 4 октомври 1990 в 9 часа сутринта и втората червена петолъчка е свалена от върха на бившия партиен дом. На нейно място вече се вее нациналналното знаме.

По онова време Илич Димитров е „механик външно окачване“ и участва както в поставянето, така и в свалянето на втората петолъчка. Спомня си, че при монтажа й не са успели да я закрепят от първия път, защото въжето, с което хеликоптерът е носел петолъчката, е било късо. Опитват втори път с по-дълго и успяват. Преди монтажа петолъчката е била подготвена в камион на платното пред президентството.

„Беше в автомобил „Шкода“, специална поставка в каросерията. Вертолетът тук се сниши, закачваме я. На петолъчката също е поставена специална рама, тя точно в средата е поставена, в средата е закачването. Вдига се нагоре, закачва се и продължаваме“, спомня си Илич. Тежала е 1300 кг, разказва той.

„Тази втората звезда може да се измества 90 градуса, отстрани излиза платформа, с което се улеснява нейното почистване. На двата лъча, полегатите, бяха поставени шипове, за да не мога да кацат птиците върху нея“.

Според специалистите от Музея на социалистическото изкуство след демонтажа петолъчката е била откарана в полето на село Долни Богров край София, после върната в двора на Партийния дом.

Разказват, че е била изработена от специално стъкло. По ръбовете е имало златни лайсни, които са демонтирани и предадени с протокол на БНБ, пише lupa.bg

Най-нови

Край на спекулациите: Жената на Краси Радков опроверга раздяла

Край на спекулациите, че се е разделила с мъжа си Краси Радков сложи съпругата му Станислава. Тя се появи отново на сцената...

Щерката на Гала стяга нова къща за чудо и приказ

Дъщерята на водещата Гала - Мари Константин, обзавежда нова къща. Изявяващата се като инфлуенсър брюнетка показва засега само...

Съдебен спор: Муки осъди авторка на книга за майка си

Щерката на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева-Муки, е спечелила на всички инстанции делото срещу неправомерно издадената книга за великата й майка "Смях...

Кристиано Роналдо подписва с арабите на Нова година, ще прибира по 200 млн. евро на сезон

Кристиано Роналдо ще подпише на 1 януари договор с "Ал Насър" от Саудитска Арабия, съобщава испанският вестник "Марка". Португалецът...

Две 15-годишни българки близначки са изчезнали в Германия, полицията ги издирва

Две сестри близначки са изчезнали в Германия, съобщи полицията в Мюнхен, която е вдигната на крак след сигнал от родителите на момичетата.

Още интересни публикации