неделя, декември 3, 2023

5 вида негативни хора и как да се предпазим от тях

Те са егоисти и се хранят с вашата доброта

Последно

За три зодии Коледа ще е най-щастливото време от годината

Във вълшебния свят на астрологията, някои зодии биват по-осветени от благоприятните влияния на звездите по време на...

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод...

Случвало ли ви се е да се приберете от работа или социално събитие и просто да се чувствате толкова изтощени? Всички ние сме имали такива видове взаимодействия в живота си, докато почти веднага щом си тръгнем, ако не и преди, се чувстваме напълно изтощени. Това е цената на справянето с емоционалните вампири, тези хора, които изглежда изсмукват жизнената ни сила. Да знаеш как да избягваш негативните хора е един от най-добрите трикове за оцеляване на 21 век. Въпреки че, разбира се, в един идеален свят подобни сценарии не биха се случили, за най-голямо съжаление е почти факт от живота, че в даден момент или друг път ще се ангажирате с хора, които нямат толкова лъскав поглед върху живота и ще се опитат да ви доведат до тяхното ниво, предават от actualno.com.

За да не бъдете повлечени от негативната вълна, трябва да се научите как да излизате от мрежата от токсични хора. Да се научите как да елиминирате негативните хора не е толкова просто, колкото да решите, че някой е казал или направил нещо ужасно, да го намразите за това и да продължите да прекъсвате контактите си в обозримо бъдеще, ако не и завинаги. Обратно, това е нездравословен модел, който може да ви накара да се почувствате изключително изолирани в дългосрочен план, защото, нека си признаем, всеки има лош ден от време на време. Вместо това трябва да използвате набор от техники за емоционална интелигентност, като самосъзнание и осъзнаване на другите, за да оцените здравето на вашите взаимоотношения. За да ви помогнем да започнете, ще разгледаме някои от най-често срещаните типове токсични хора:

Човекът, който иска да бъде център на вниманието
Негативността не винаги означава да говориш лошо или да казваш нещо не толкова добро; вместо това може да е обратното. Всички сме срещали онзи човек, който обича да се превръща в център на всичко. Те са егоисти и се хранят с вашата доброта, което им позволява да продължат да правят това, което правят. „Всичко за мен“ е един от естествените хулигани в живота, които винаги ще намерят начин да рационализират точно защо са прави. Съгласете се с тяхната гледна точка и всичко е наред, но щом представите противоположно мнение, тогава нещата ще станат гадни.

Вечната жертва
Винаги нещо не е наред е г-н/г-жа. Горко ми е животът – онзи тип умишлено е заел мястото, на което са паркирали, онзи колега от работата им е откраднал повишението. Звучи ли ви познато? Този тип негативен човек е постоянната жертва; сякаш нещо винаги се обърка за тях (не за някой друг, само за тях) и те никога не са виновни за собственото си нещастие. За тях грешките не се случват просто така и може би светът е на път да ги направи.

Критикът
Този тип не е някакъв изкуствовед, който прави творчески предложения, за да помогне за подобряване на работата ви. Вместо това, това е много по-тъмно чудовище. Критикът критикува всичко – от работата ви през дрехите до любимата ви чаша. Често те могат да го направят по начин, който външно не изглежда толкова обиден, но с течение на времето тези малки коментари наистина могат да изядат самочувствието ви.

Създателят на новини
Създателят на новини, известен още като клюкаря, обича да разпространява истории; колкото по-ужасно, толкова по-добре. За съжаление, новинарският производител не винаги се придържа към тези журналистически принципи и може да намерите неверни слухове, разпространяващи се като горски пожар, или истории, преувеличени до степен на неправдоподобност. За тях всяка новина, добра или лоша, така че внимавайте да не бъдете следващата в дневния ред.

Майстор манипулатор
Забравете свободата; това е диктатура над вашите чувства. Главният манипулатор е хитър персонаж, който може да не се опитва директно да разваля настроението ви, а вместо това се стреми да контролира как се чувствате и какво правите. Изглежда винаги имат мнение за всичко, което правите – дори и да не е в офиса. И често се стремят да ви предоставят „съвети“, за които ще се разстроят, ако не следвате. Не всички негативни хора ще се впишат стабилно в някоя от тези категории, може да откриете, че има някой, който просто ви кара да се чувствате неспокойни или унили.

В този случай внимавайте за следните фактори в изобилие:
Постоянна лъжа, дори когато няма „печалба“ от това. Изключителна привързаност или явна зависимост, извън нормата. Неприятна нервна енергия, която ви държи на крака, и то не по добър начин. Защо трябва да избягвате негативните хора Въпреки че е доста ясно, че това не са най-добрите хора наоколо, понякога вярваме, че сме твърди и че можем да го понесем (ние не можем). След известно време обкръжението на емоционален вампир не само ще ви изтощи, но ще започне да засяга и други части от живота ви. Ето как да се предпазите от негативни и токсични личности Има някои доста убедителни причини да стоите далеч от негативизма. По време на продължително излагане на стрес от негативност, тялото ви може да стане по-склонно към сърдечни заболявания, особено ако стресът ви кара да се изнервите. В допълнение, може да откриете, че се уморявате по-често и е по-вероятно да страдате от проблеми с имунната система, като например често боледуване.

Негативността поражда негативност, след като сте били тъпкани твърде дълго, твърде често мозъкът ви е вероятно да продължи да отива на това лошо място и може да откриете, че собствените ви мисли се променят, дори когато не сте около „лошото“ влияние . Съвети как да избягвате токсичните хора Никога няма да сте 100% свободни от негативни влияния и дори хората, които намираме за токсични, все още са хора.

Въпреки това, за да ограничим ефекта до вас, това са нашите основни съвети, които да следвате, за да се справите с токсичните хора и да имате по-положителни взаимодействия:
Вие носите отговорност само за себе си
Тревожите се какво правят всички останали? Дори ако възнамерявате да помогнете, като концентрирате енергията си върху решаването на световните проблеми, може да пренебрегнете своите собствени. Нямаме предвид, че не трябва да се грижите за другите; вместо това ограничете отговорността си върху тях. Единственият човек, за когото можете да се отчитате, сте вие.

Не винаги е нужно да се съгласявате
Дори и да се страхувате от гнева на несъгласието, казването на „да“ на негативния човек му позволява да продължи да се отнася с вас и другите по начина, по който е бил. Освен това да имате собствено мнение означава, че няма да бъдете въвлечени в неща, с които не сте съгласни.

Обърнете внимание на собственото си психично здраве
Всички сме твърде склонни да казваме „добре сме“ и че „всичко е наред“, че често не спираме да мислим как наистина се справяме. Ако се сблъсквате с негативни влияния ден след ден, вероятно това оказва влияние върху психичното ви здраве. И така, време е за проверка – смятате ли, че сте по-уморени и спите повече от обикновено? Или прекалено загрижени за нечие мнение ненужно? Това може да означава, че е крайно време да направите крачка назад.

Не се извинявайте за нещо, което не сте направили
Това се връща към отговорността; ако сте приятели с негативен човек, може да откриете, че се извинявате за действията му, когато е напуснал стаята – недейте. Нека го повторим – вие сте отговорни само за себе си. Този човек е отговорен за собствените си действия.

След като вече знаете какво да не правите, ето как можете да се предпазите и да подобрите своята антитоксична бариера:
Бъдете честни със себе си – ако нещо ви разочарова, позволете си да приемете, че се случва и направете нещо по въпроса. Обградете се с позитивни хора – вярно е това, което казват, силата е в числата и колкото повече позитивизъм ви заобикаля, толкова повече ще се чувствате. Спорт и здравословна диета. Как това може да повлияе на моите взаимодействия?

Е, всъщност силното тяло води до здрав ум, което означава, че е по-малко вероятно да изпитате напрежението толкова интензивно. Научете се да излизате от стресови ситуации, знаейки, че имате под ръка инструментите за справяне, означава, че няма да се чувствате толкова зле, когато се сблъскате с предизвикателен човек. Поставете себе си на първо място, но не бъдете егоисти – осъзнайте, че сте важни и ценени и че трябва да се погрижите за нуждите си. Но в същото време не забравяйте за другите.

Най-нови

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ може сам да си подбере...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод на шоуто, а след него...

Коко от „Фермата“ сподели за огромната си семейна драма

Тежка семейна драма преживява футболистът Коко от "Фермата", който е сред претендентите за победата. Риалити героят призна през сълзи, че един от...

Цветелина Грахич извади мръсните тайни на попфолка на показ

Цветелина Грахич реши да си развърже езика и да каже цялата истина за попфолк бранша и на какво са подложени изпълнителите. Тя...

10 автентични български думи, които младото поколение не знае

Разнообразна е етимологията на старите български думи! От праславянски, старобългарски, латински, гръцки, църковнославянски, ирански и по късно турски, руски, френски, немски, английски,...

Още интересни публикации