неделя, юни 26, 2022

5 заблуди за ползата от пиенето на много вода

Кое е истина и кое не

Последно

Три зодии могат да очакват развод през лятото

Лятото няма да се окаже особено положително за някои от представителите на зодиака. Те ще предпочетат да...

Лична драма: Тя е мъртва, а вината за катастрофата е моя

Бях на 17 години, когато с баща ми Петьо отидохме на вилата край Бургас. С майка ми...

Драма без край: Васил Найденов продължава борбата за достойни старини

Васил Найденов от години се бори със системата по отношение на пенсията, която би трябвало да взима...

Смята се, че приемът на големи количества вода е полезно за детоксикацията и поддържането на органите в добра форма, което води до загуба на тегло и подобряване на тонуса на кожата. Кое е истина и кое не – разберете сега. Научен обзор в списанието на Американското дружество по нефрология развенча някои от тези митове, пишат от zdrave.to.

Водата намалява апетита
Въпреки факта, че много хора пият вода преди и по време на храненето, за да намалят апетита, това няма ефект. Водата бързо преминава през стомашно-чревния тракт и не засища, тъй като не допринася за производството на хормони, които сигнализират, че сте вече сити.

Водата отмива различни токсини от тялото
Всъщност, когато пиете големи количества вода, това води до факта, че образувате повече урина, но екскрецията на различни вещества не се увеличава, само концентрацията им в урината намалява.

Но какво да кажем за “пиене на много вода” при различните болести? Тук народната мъдрост обърква причината и следствието. Пациентът се нуждае от много течности, защото ги губи с потта и други секрети. И рискува да се дехидратира. Но водата не участва в отстраняването на продуктите на гниене от организма, тя се извършва от органите на нашето тяло – при всякакво количество вода в тялото.

Водата облекчава главоболието
Това е в противоречие с клиничната практика и фактите. Тук отново опашката и началото на проблема са заплетени. Главоболието може да възникне при дехидратация, но пиенето на вода не го облекчава. Наличието на достатъчно вода може да предотврати мигрена, но може да не помогне, защото мигрените имат десетки причини.

Пиенето на вода подобрява състоянието на кожата
Всъщност, водата не може да овлажнява кожата отвътре и да остане в нейните слоеве. Състоянието на кожата зависи от това колко вода се изпарява от нея. Това от своя страна, зависи от цялостното здраве на организма, температурата на въздуха около вас и дали използвате овлажнители.

Добре е да пиете по 2 литра вода на ден
Авторите на изследването не намират рационално обяснение за такава обща препоръка, тъй като няма научна основа за това. Нека да преценим сами как тези прословути 2 литра могат да бъдат препоръчителната доза за всички? Сравнете момиче с тегло 42 кг и майка й – с 86 кг. И по два литра на всяка от тях? Пийте според нуждите си. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Лична драма: Тя е мъртва, а вината за катастрофата е моя

Бях на 17 години, когато с баща ми Петьо отидохме на вилата край Бургас. С майка ми са разведени отдавна и той...

Драма без край: Васил Найденов продължава борбата за достойни старини

Васил Найденов от години се бори със системата по отношение на пенсията, която би трябвало да взима от държавата, но не взима,...

Елен Колева разтърси мрежата с новия си любим (Снимка)

Елен Колева май най-после е щастлива в личен план, а до този извод стигат редица нейни последователи в социалните мрежи, които активно...

Мария на върха на щастието заради постижение на дъщеря си

Поп фолк дивата Мария отново има повод да почерпи и този път повода е много специален за нея - единствената й дъщеря...

Спомени от соца: Как празнувахме Нова година тогава

По времето на социализма или както разговорно се казва „соца“, основният декемврийски празник беше отбелязването на Нова година. Празнуването на Коледа ставаше...

Още интересни публикации