вторник, март 21, 2023

5 признака, с които да познаем сърдечната недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е често срещана

Последно

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

Сърдечната недостатъчност е често срещана. Ако не се лекува, може да стане много лошо. Сърдечна недостатъчност възниква, когато сърцето на човек стане твърде слабо, за да изпомпва кръв. Фактори като тютюнопушене, нездравословна диета, заседнал начин на живот, употреба на алкохол или наркотици могат да допринесат за това. Рискът от развитие на сърдечна недостатъчност също е по-висок при възрастните хора. Ето някои признаци, за които да внимавате, ако подозирате, че вие ​​или ваш близък има сърдечна недостатъчност, пишат от Zdrave.to.

Диспнея
Можете да го усетите по време на физическа активност, когато просто лежите или дори когато спите.

Оток на краката
Това е един от признаците за натрупване на течност поради сърдечна недостатъчност. Отчасти подобни отоци възникват и когато бъбреците не могат да отстранят вода и натрий от тялото. Това също може да доведе до подуване на корема.

Учестен пулс или болка в гърдите
Учестеният пулс се дължи на факта, че по този начин тялото се опитва да компенсира неспособността на сърцето да изпомпва необходимото количество кръв. В резултат на това човек развива болка в гърдите, неправилен сърдечен ритъм и може също да припадне.

Умора
Слабостта и умората при сърдечна недостатъчност се дължат на факта, че човешкото тяло пренасочва кръвта от мускулите и другите органи към мозъка и сърцето.

Гадене
Човек може да почувства гадене или изобщо да не иска да яде.

Сърдечната недостатъчност (СН) е състояние при сърдечно заболяване, при което независимо от нормалното камерно пълнене сърдечният дебит е понижен и сърцето е неспособно да изтласква необходимото количество кръв за задоволяване на метаболитните нужди на тъканите, чиито функционални параметри са в нормални граници. Освен посочената дефиниция има и други, между които е и използваната в медицинската практика: СН е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен физически капацитет, белодробен и/или системен застой, които се дължат на невъзможността на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв (систолна камерна дисфункция) и/или да приема кръв (диастолна камерна дисфункция), за да задоволи метаболните потребности на тъканите, или това става възможно за сметка на абнормно повишено налягане на камерно пълнене.

Систолна и диастолна дисфункция на сърцето
В основата на СН стои сърдечната дисфункция. Систоличната дисфункция се характеризира с намалена помпена дейност на сърцето, при което има намалена фракция на изтласкване (ФИ) и увеличен телесистолен обем на засегнатата сърдечна камера. Диастолната сърдечна дисфункция включва нарушение на релаксацията на камерата по време на диастола при запазена систолна функция. Намалената камерна релаксация обуславя нарушаване на нейното пълнене с кръв. Систолна дисфункция се наблюдава най-често при исхемична болест на сърцето (ИБС) – инфаркт на миокарда или съществуваща тиха миокардна исхемия. Диастолната дисфункция е сравнително рядка при млади хора и е честа при лица в напреднала възраст, при които е налице камерна хипертрофия и/или миокардна исхемия. Не рядко при един и същи пациент има едновременно или последователно оформяне на систолна и диастолна дисфункция. При част от случаите със сърдечна дисфункция тя може да съществува за известно време безсимптомно. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Още интересни публикации