неделя, декември 4, 2022

9 навика източват семейния ни бюджет без да се усетим

Експерти по личните финанси направиха много любопитен списък, който разкрива кои са най-популярните разходи, които обаче тихо просто ликвидират повече от половината ви месечна заплата

Последно

Диана Димитрова: В НАТФИЗ месеци наред бях психически тормозена от педагог

Едно признание предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. В емоционален пост във...

Семейството на покойния Косьо Самоковеца се покри в Австрия

Роднините на убития в Амстердам Константин Димитров – Косьо Самоковеца се радват на нов живот извън пределите...

Владислав Горанов: Борисов трябва да е премиер – когато имаш Меси, не търсиш Анхел ди Мария

Кабинет с премиер Десислава Атанасова най-вероятно няма да видим, ние премиер си имаме, той се казва Бойко...

Искате да спестите пари, но имате чувството, че цялата ви месечна заплата просто някак се изпарява? Експерти по личните финанси направиха много любопитен списък, който разкрива кои са най-популярните разходи, които обаче тихо просто ликвидират повече от половината ви месечна заплата, предават от jenata.blitz.bg. Експертите твърдят, че тези разходи бъркат дълбоко в джоба ви, а реално вие просто нямате абсолютно никаква нужда от тях.

Петте най-характерни черти на злобните и лоши хора

Квартални магазини
Да, те наистина са много удобни. Винаги може да се отбиете в тях, ако сте забравили нещо. Според експертите надценката в такива магазини е много голяма. Обикновено обаче не го забелязваме. Свикнали сме с тези търговци и ги познаваме, защото от години са там.

Закуска по пътя
Опитайте се да изчислите колко пари изразходвате за кафета в офиса. Вероятно ще бъде никак не малка. Кафето обикновено не се ограничава до първото сутрин. Пиете с приятелка или колежка, след това на по цигарка още едно и още едно. После пък си взимате няколко кифлички или сандвичи отвън. Всичко изглежда вкусно, мирише добре, а вие сте гладни. В резултат на това една закуска може да ви струва сумата, с която може да вечеряте напълно. Хубаво е да си взимате просто храна от вкъщи и да ограничите този разход.

Абонамент за фитнес, който така или иначе не посещавате
Но това е здравословен начин на живот! Необходимо е да се засили имунитетът на организма в ерата на коронавируса! Да, пропуснал съм няколко месеца, но ще отида утре! Фитнес залите са пример за това как цяла индустрия съществува главно заради мнозинството клиенти, които не ходят редовно на тренировка.

Бъдете честни със себе си и теглете чертата, ако давате много повече за фитнес, отколкото реално го сещавате, бъдете реалисти. Спестете си тази сума, а ако имате случайно някой ден желание за упражнения – сторете го вкъщи или тогава си извадете нова карта.

Кабелна телевизия
Много хора все още са на стари тарифи, на които плащат за 100+ или 200+ канала, които реално въобще не гледат. Като цяло всъщност много малко хора в днешно време гледат телевизия, повечето правят всичко онлайн.

Стратегически запаси от храна
Проучвания твърдят, че хвърляме повече от една пета от храната, която купуваме. Това е и една пета от изхарчените ни пари. Как става това. Често много хора купуват повече „за всеки случай“, така че извънднъж случайно да нямат дефиит на нещо.

Много хора, особено в това пандемично време, гледат да се запасяват максимално с най-различни продукти и да си ги пазят за резерв. Точно тези резерви обаче в даден момент вече стават негодни за употреба, срокът им на годност изтича, плесенясват или изгниват. Важно е да се откажете от спонтанното пазаруване на хранителни стоки на гладно.

Абонаменти
Сравнително нова услуга, но много съществен елемент от разходите – платени приложения, интернет платформи и услуги. Сумата на месец обикновено изглежда незначително, но като се замислим и погледнем по глобално сборувайки нещата, ще видим, че даваме хиляди.

Най-често срещаният капан е „регистрирайте се, първият месец е безплатен“, а след това много хора забравят да спрат абонамента си. Проверявайте много внимателно накъде отиват всичките пари от сметката ви. Ако една услуга наистина ви е необходима – запазете я, но мислете умно и спестовно и се лишете от прекалените глезотии, като например слушането на музика от Спотифай.

Опаковка
Хлябът и различни колбаси, когато са нарязани, са много по-скъпи. Да, изглеждат добре и определено ви пестят време, но колко му е да нарежете някое и друго саламче, при положение, че всеки път си спестявате по лев-два от това? Най-смешното е, че ако купувате колбас от витрина, обикновено продавачът предлага да го нареже безплатно. Замислете се.

Всякакви дребни неща
Не купувайте нищо на касата, категорично отсича финансов експерт. Именно там, докато си стоим на опашката, взимаме какви ли не малки, дребни вкусотии. Дъвки, самобръсначки, сладкиши…

Всеизвестен факт е, че това е част от маркетингов магазинерски трик за стимулация на продажбите. Опасността е в малките числа. Колко струва една опаковка дъвки, дори и да не ви е необходима? Именно, всеки си казва.. е левче тук, левче там, но в крайна сметка не малка част от бюджета ви изчезва именно така.

Ново изследване ни остави без думи: Съкровище за 16 280 млрд. лежи на дъното на Черно море

Излишни подаръци
Като цяло подаръците трябва да носят радост. Много често обаче хората решават да дават нещо от нищото, за да зарадват другия. Много хора си измислят какви ли не поводи да си правят несъществени и непрактични подаръци, без да осъзнават, че това яде само от бюджета им.

Освен това, когато сте притиснати от времето, а сте на рожден ден, сте готови панически да дадете пари за какво ли не. Направете си списък кога вашите близки имат празник и трябва да им вземете нещо. Помислете го предварително и вземете най-практичното, но и умно решение за подарък, с което да ги зарадвате.

Най-нови

Семейството на покойния Косьо Самоковеца се покри в Австрия

Роднините на убития в Амстердам Константин Димитров – Косьо Самоковеца се радват на нов живот извън пределите на България.

Владислав Горанов: Борисов трябва да е премиер – когато имаш Меси, не търсиш Анхел ди Мария

Кабинет с премиер Десислава Атанасова най-вероятно няма да видим, ние премиер си имаме, той се казва Бойко Борисов. Особено...

Ясни са зодиите, които ще страдат през декември

КОЗИРОГМоже да сте чули слух или нещо, което знаете, че е клюка, но въпреки това го приемате присърце. Ти си по-умен от...

Лична драма: Наричах дъщеря си „мой ангел“

Беше 9 часа сутринта. Предстоеше ми сложна операция и се подготвях да тръгна към болницата. Изведнъж сърцето ми внезапно се сви. Обърнах...

Диана Любенова откровена до болка: Страхувах се дали ще бъда майка

В продължение на две години Диана Любенова и мъжът й – продуцентът от американски произход Лес Уелдън, се борили да имат дете....

Още интересни публикации