сряда, септември 27, 2023

In memoriam: Големият ни археолог Георги Китов си отиде на гробната могила на цар Терес

Това беше любимото му място в Старосел

Последно

Късметче на деня за 27 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 септември 2023 година Работи за щастието си сега, а...

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ...

Изминаха 12 години от кончината на Георги Китов. Човекът, направил най-значимите археологически открития на нашето време, бе покосен от инфаркт на 65 г. точно на мястото, което най-много обичаше – Старосел. Там бяха останките от времето на древните тракийски царе, които толкова много провокираха и изкушаваха търсаческия му дух, припомня 24chasa.bg. Сред откритията на археолога са гробниците в Жаба могила при Стрелча, религиозният комплекс “Хероон“ край Старосел, 673-грамовата златна маска на Терес от могилата “Светица”, десетки златни накити, съдове, царски венец и уникалната бронзова глава на тракийския цар Севт III, която стана световна сензация. След изложба в парижкия Лувър тя се превърна в емблема на тракийското наследство по българските земи.

“Старосел е моята радост и страдание, моето щастие и мъка. Тук имах големи перипетии, но оттук дойде и голямото ми признание.”
Думите са на забележителния археолог д-р Георги Китов. Изрича ги предишната нощ. На следващата издъхна. Той затворя очи на метри от последната могила, която разкопава.
Преди да приключи сезонът, Китов се отбил в Старосел да проучи въпросната могила. Нищо не предвещавало, че следващата вечер ще си отиде внезапно. През деня изпратил жената до себе си Диана Димитрова и дъщеря им Ирина за София за първия учебен ден. Прибрал се от обекта в стаята си, защото времето се развалило. И там го застигнала смъртта.

Всичко станало за миг. Артериална хипертония е заключението на съдебните медици. Самите те били учудени как при толкова заболявания е работил на открито.
Китов никога не се оплакал. По 12 часа на ден прекарва на разкопки. Преди да дойде в Старосел, бил на Голямата Косматка край Казанлък. Същата година археологът има силен сезон в Сливенско и Казанлъшко.
На 13 септември 2008 г. вестникът завари Китов в неговия работен екип – гол до кръста, къси панталони, шапка и джапанки. “Кога ли ще намеря и аз моята могила”, изрече той пред колегите си. А Диана му се скара да не говори така. Сякаш е предусещал нещо, коментираха от екипа му. “Боговете го обичаха и затова избраха да бъде близо до тях. Подариха му лека смърт да не се мъчи”, казаха тогава колегите му.

Те дълго коментираха, че преди да си отиде, Китов обиколил старите си могили. “Помислих си, че това е като обхождането на земите, както го е правил всяка година тракийският владетел. В момента, в който той не се появи, по-силни аристократи са придърпвали властта към себе си.
Казах си, че това не е на добро“, разсъждаваше тогава Диана Димитрова. Китов се радваше на всяка своя находка и общуваше с нея. Радваше се на откритите предмети, оглеждаше ги, изследваше ги.
Смяташе за най-ценно свое откритие бронзовата глава от статуята на Севт Трети от Голямата Косматка. Според него тя е съкровище за България, тъй като бронзови глави на владетели не се намират често не само в пределите на Тракия, но и в Гърция и Рим.

При сбогуването с Георги Китов пред Археологическия музей се изви дълга опашка. На снимката – Георги Първанов.

Беше категоричен, че траките са много велик народ, участвали в изграждането на източно-средиземноморската цивилизация.
Приносът на Китов в българската археология е огромен, смятат историци. Никакъв учебник и представяне на страната в исторически аспект вече не може да мине без неговите открития.
С тях внесе корекция в науката – една от тях е, че тези могили съоръжения не са гробници. Повечето са били храмове, използвани за определени ритуали, след което са превръщани в гробници за царя жрец, който едновременно е син на Великата богиня майка.

Прави ритуал с вино

Георги Китов и екипът му имаха специален ритуал, преди да влязат в гробница, която разкриват. Първата им стъпка беше да излеят вино. С него искаха да измолят от духовете на тези, които са погребани вътре, да ги допуснат до това, което е сложено вътре в могилата. И чак тогава пристъпваха към изваждане на находките. А те бяха от най-богатите. Златната маска на Терес е в съкровищницата на България.
Китов обичаше да пие вино от току-що открит златен съд. За него това бе едно докосване до вещите на тракийския владетел и вдъхването им на нов живот.

Местните хора поставиха паметна плоча с името му.
През 2014 г. по предложение на кмета на Старосел Иван Жутев в селото е учреден местен клуб “Задругата на Хероса”. Кръстен е така по името на пръстена печат, открит от Георги Китов в Пейчова могила.
Първата задача на новосъздадения клуб е да събере средства и да вдигне монумент в памет на археолога на Четиньова могила. “Паметната плоча вече е на мястото на разкопките и увековечава паметта на Георги”, каза Диана Димитрова, която живееше на семейни начала с него, а сега продължава делото му.

Георги Китов открива повече от 10 могилни храма, уникални артефакти, древни пътища, скални светилища и по този начин променя картата с паметниците на културата на България.
Изследванията на Китов са насочени основно към територията на Одриското царство, което през V-III в. пр. Хр. се простира между Черно море, Дунав и Родопите. Руините на столицата му Севтополис са до днешния град Казанлък. Най-известните царе на одрисите са Терес (490-464) и Ситалк (464-424), които са сред прочутите исторически личности на своето време.

Най-нови

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато лидерът на ГЕРБ и бивш...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

За 2 години: Сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с рекордните 50%

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години. Годишната инфлация към края...

Вкарват Славчо Пеев в санаториум

На специално лечение в санаториум ще се подложи актьорът ветеран Славчо Пеев. Комедийната звезда на Сатирата е започнал да...

Още интересни публикации